Kuivat silmät ongelmana?

Kuivat silmät ovat hyvin yleinen ongelma ja monet kärsivätkin siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät tarkoittavat sitä, että kyynelnestettä ei erity tarpeeksi tai sen koostumus on erilaista kuin normaalisti. Kuivat silmät eivät estä piilolinssien käyttöä, mutta ongelma on syytä tiedostaa piilolinssejä hankkiessa ja valita sellaiset piilolinssit, jotka soveltuvat kuiville silmille parhaiten.

Kuivat silmät – aiheuttajat ja oireet

kuivat-silmat-ruskea-silma

Kuivat silmät ovat yleinen oire varsinkin ikääntyvien keskuudessa, mutta sitä esiintyy kuitenkin noin 40% väestöstä. Sitä ei välttämättä aiheuta mikään tietty tekijä, vaan kyynelnestettä ei vain erity tarpeeksi. Joidenkin ihmisten kohdalla kyynelneste on sen laatuista, ettei se riitä kostuttamaan silmiä tarpeeksi. Tekijöitä, jotka voivat altistaa kuiville silmille, ovat huoneilma, kylmyys, pöly, pakkanen ja ilmastointi.

Kuivien silmien yleisiä oireita ovat silmien kirvely ja vetistely, punoitus ja kuivuuden tunne. Lisäksi voi tuntua siltä kuin silmässä olisi roska.

Kuivat silmät ja piilolinssit

Vääränlaiset piilolinssit ärsyttävät silmää helposti. Kuivat silmät vaativatkin hieman enemmän, kun mietitään, millaisia piilolinssejä olisi syytä käyttää. Optikolle kannattaa mainita ongelmasta, kun menee ensimmäistä kertaa piilolinssien sovitukseen. Optikko osaa suositella oikeanlaisia linssejä kuiville silmille.

kuva: Bienengasse CC-BY-SA
kuva: Bienengasse CC-BY-SA

Piilolinssit sisältävät tavallisesti hyvin paljon nestettä, mikä ei tee hyvää kuiville silmille. Parempia ovat sellaiset linssit, jotka sisältävät nestettä noin 25-40%, koska nämä eivät vaadi niin paljon kosteutta kuin yleisemmät piilolinssit. Niiden vesipitoisuus on sen verran vähäinen, että ne tulevat toimeen vähemmällä kyynelnesteellä. Tällaisia piilolinssejä kutsutaan nimellä silikonihydrogeelilinssit. Niiden hapenläpäisykyky on myös suurempi kuin tavallisten piilolinssien. Osassa tällaisista linsseistä on myös erikseen kuivumista ehkäisevä pinta.

Kuivien silmien hoito

Kuivia silmiä voi hoitaa apteekista ja optikolta saatavilla kostutustipoilla. Jos käytät tällaisia tippoja, sinun ei kannata samaan aikaan käyttää piilolinssejä. Piilolinssien käyttäjät voivat tosin käyttää säilöntäaineettomia kerta-annostippoja, joista ei keräänny mitään piilolinssin pinnalle.

Jos piilolinssit aiheuttavat silmäoireita, kannattaa ottaa yhteyttä optikkoon ja keskustella linssien mahdollisesta vaihtamisesta. Kaikki linssityypit eivät sovellu kaikkien silmille.

Kuivat silmät eivät välttämättä ennen ole olleet mikään näkyvä ongelma, mutta piilolinssien myötä niistä on tullut sellainen. Asia voidaan korjata helposti käyttämällä tietyn tyyppisiä linssejä ja suosimalla kuiville silmille tarkoitettuja silikonihydrogeelilinssejä. Niitä saa tilattua kätevästi netistä kuten tavallisiakin piilolinssejä.