Piilolinssien sovitus

Piilolinssien tilaaminen netistä on nykyään helppoa ja edullista. Sitä ei kuitenkaan missään nimessä kannata tehdä ennen varsinaista piilolinssien sovitusta. Varsinkin ensikertalaisen on käytävä optikolla sovittamassa piilolinssejä, jotta hän löytää omille silmilleen sopivat piilolinssit ja saa asianmukaista apua ja neuvoja piilolinssien käytön aloittamisessa. Piilolinssien sovitus on tarpeen silloinkin, kun linssien käyttäjä haluaa vaihtaa piilolinssityypistä toiseen.

Piilolinssien sovitus optikolla

kuva: Larali21 CC-BY-SA
kuva: Larali21 CC-BY-SA

Piilolinssien varsinainen sovitus tehdään aina optikolla. Sitä ennen on kuitenkin hyödyllistä käydä silmälääkärillä tarkistuttamassa omat silmät ja kuulemassa arvio piilolinssien sopivuudesta omiin silmiin. Jos silmälääkäri on sitä mieltä, että linssien hankkimiseen ei ole esteitä, voi seuraavaksi olla yhteydessä optikkoon. Silmätarkastus ei ole pakollinen, mutta kuitenkin järkevä tehdä ennen optikolle menemistä.

Piilolinssien sovitus alkaa sillä, että keskustelet optikon kanssa toiveistasi tulevien piilolinssien suhteen. Piilolinssejä on olemassa useita erilaisia, joten kannattaa valita ne sen mukaan, miten paljon ja millaisissa tilanteissa niitä tahtoisi alkaa käyttää. Varsinainen piilolinssien sovitus tehdään niillä linsseillä, joita asiakas toivoisi käyttävänsä.

Piilolinssien sovituksessa piilolinssien istuvuus silmään arvioidaan ja varmistetaan myös, että asiakas näkee linsseillä riittävän hyvin eli oletettu vahvuus on oikea. Tähän käytetään mikroskooppia apuna.

Optikko auttaa ensimmäisessä sovituksessa ja neuvoo, miten piilolinssit laitetaan silmään oikeaoppisesti ja silmää vahingoittamatta. Piilolinssien sovitus on hyödyllinen siitäkin syystä, että optikolta saat heti ammattimaiset hoito-ohjeet ja voit kysyä piilolinssien käytöstä ja käsittelystä mitä tahansa.

Jälkitarkastus ja kontrollikäynnit

kuva: Lonedoe CC-BY-SA
kuva: Lonedoe CC-BY-SA

Piilolinssien sovituksen yhteydessä varataan yleensä aika jälkitarkastukseen, joka suoritetaan melko lyhyen ajan sisään linssien käytön aloittamisesta. Jälkitarkastuksessa kartoitetaan tilannetta ja pohditaan, ovatko käytössä olleet linssit soveltuneet hyvin ja onko käyttö ollut ongelmatonta.

Jälkitarkastuksen lisäksi piilolinssien sovituksen yhteydessä sovitaan yleensä kontrollikäynnistä. Se voidaan suorittaa kuukauden sisään tai vasta vuoden päästä piilolinssien käytön aloittamisesta. Kontrollikäynnin yhteydessä varmistetaan asiakkaan näkö ja piilolinssien oikeaoppinen vahvuus ja tarkastetaan, ettei linssien käytöstä ole koitunut ongelmia silmille. Jos kaikki on kunnossa, voi optikko uusia piilolinssimääräyksen.

Hinta riippuu sovituksesta

Piilolinssien sovituksen hinta riippuu sovituksen laadusta. Ensikertalaisilla sovitus maksaa yleensä hieman enemmän, koska käynti on pidempi ja sisältää paljon toimenpiteitä ja asiaa. Vaihtosovitus eli sovitus joka tehdään piilolinssityypin tai -merkin vaihdon yhteydessä, on yleensä edullisempi ja nopeampi toimenpide, koska asiakas on jo käyttänyt piilolinssejä ja asia on hänelle tuttu.

Piilolinssien sovitus kannattaa ehdottomasti tehdä ennen piilolinssien tilaamista netistä. Netistä kannattaa tilata vain niitä piilolinssejä, jotka optikko on piilolinssimääräyksessä asiakkaalle määrännyt. Näin varmistat omien silmiesi parhaan mahdollisen hyvinvoinnin ja säästyt turhilta lääkärikäynneiltä tulehdusten ja muiden silmäongelmien osalta. Jatkossa voit tilata edulliset piilolinssit netistä, kunhan ensin olet käynyt optikolla sovittamassa linssejä ja tiedät, millaiset piilolinssit tarvitset.