Tooriset piilolinssit

Tooriset piilolinssit ovat linssityyppi, jota voivat käyttää sellaiset henkilöt, joiden silmissä on hajataittoa. Hajataitteisuus eli astigmatismi on valontaittovirhe, joka johtuu silmien epätasaisesta sarveiskalvosta. Tämä aiheuttaa näkökentän sumentumista. Aikaisemmin tooriset piilolinssit olivat harvinaisia, mutta nykyään niitä on saatavilla jo hyvä valikoima. Tilaamalla tooriset piilolinssit netistä säästä paljon niiden hinnassa.

Tooriset linssit netistä

kuva: איתן טל CC-BY
kuva: איתן טל CC-BY

Tooriset linssit voi tilata netistä yhtä helposti kuin muutkin linssit vahvuuksilla. Tooriset linssit ovat hintavampia kuin tavalliset piilolinssit, koska niiden valmistaminen on työläämpää. Ne eivät korjaa pelkästään plus- tai miinustaittoa, vaan myös hajataittoa.

Toorisia piilolinssejä saa sekä kertakäyttölinsseinä että viikko- ja kuukausilinsseinä. Värillisinä toorisia hajataittoa korjaavia linssejä ei vielä juurikaan saa mistään.
Monet hajataittoa omaavat ihmiset käyttävät mielellään silmälaseja, mutta piilolinssit ovat mukavaa vaihtelua niihin. Satunnaisesti käytettävinä kertakäyttöiset tooriset linssit ovat parhaat.

Kenelle tooriset piilolinssit?

Edut

  • Korjaavat normaalin taittovirheen lisäksi hajataiton
  • Saatavilla hyvä valikoima kertakäyttöisinä ja kuukausi-, sekä viikkolinsseinä
  • Sopivat lähes kaikille hajataitosta kärsiville

Haitat

  • Kalliimmat kuin tavalliset piilolinssit
  • Eivät korjaa aivan pientä hajataittoa (alle 0,75)

kuva: Marcus Quigmire CC-BY-SA
kuva: Marcus Quigmire CC-BY-SA

Tooriset piilolinssit sopivat ihmiselle, jonka silmien hajataitteisuus on vähintään 0,75. Aivan pientä hajataittoa ei siis toorisilla piilolinsseillä pysty korjaamaan. Toorisissa piilolinsseissä pätevät täysin samat arvot kuin normaaleissa tavallista taittovirhettä korjaavissa piilolinsseissä eli vomakkuus, kaarevuus ja halkaisija. Näiden lisäksi toorisissa linsseissä on kuitenkin vielä akseliarvo ja sylinteriarvo. Akseliarvo kertoo hajataitteisuuden suunnan ja sylinteriarvo hajataitteisuuden määrän.

Jos tooriset piilolinssit kiinnostavat, kannattaa ottaa yhteyttä optikolle ja kokeilla sitä kautta linssejä ensimmäisen kerran. Kun olet testannut tooriset piilolinssit ja löytänyt sopivat, voit jatkossa tilata ne netistä edullisempaan hintaan.