Piilolinssien puhdistus, hoito ja käsittely

Piilolinssit ovat kosketuksissa silmän kanssa, joten niiden oikeaoppinen puhdistus, hoito ja käsittely on tärkeää. Varsinkin lähes päivittäin käytettävät kuukausilinssit vaativat myös päivittäistä puhdistusta ja hoitoa. Likainen piilolinssi voi aiheuttaa silmiin erilaisia tulehduksia ja vahingoittaa näköä. Yksinkertaisilla hoito-ohjeilla pidät piilolinsseistäsi hyvää huolta ja varmistat silmiesi turvallisuuden.

Oikeaoppinen piilolinssien puhditus ja hoito

piilolinssien-hoito-puhdistus-ja-kasittely-linssi

Jokaisella piilolinssityypillä on omat hoito- ja käsittelyohjeet. Ne kannattaa aina huolella lukea piilolinssipakkauksesta ennen käyttöä. Pääpiirteittäin ohjeiden sisältö on sama, mutta joitain merkkikohtaisia poikkeuksia voi olla. Tässä on kerrottu yleispätevät puhdistusohjeet.

Viikko- ja kuukausikäyttöisillä linsseillä on puhdistusneste, jolla ne puhdistetaan päivittäin. Puhdistaminen tulee aina suorittaa huolellisesti ja varoen. Tärkeää on, että kädet on pesty ennen operaatiota, jotta linsseihin ei pääse bakteereita. Käsien puhdistamiseen tulisi käyttää mahdollisimman neutraalia saippuaa, eikä esimerkiksi mitään vahvaa desinfiointiainetta, koska se on liian vahva aine joutuvaksi kosketuksiin silmän kanssa.

Piilolinssit on tärkeä puhdistaa niille tarkoitetulla nesteellä, eikä esimerkiksi pelkällä vedellä. Vesi ei desinfioi linssejä tarpeeksi, eikä näin ollen poista bakteereja. Kun olet poistanut linssin silmästä, aseta se hellästi kämmenellesi ja kaada siihen muutama tippa puhdistusnestettä. Hiero tarvittaessa nestettä kauttaaltaan koko linssiin. Tämän jälkeen huuhtele linssi puhdistusnesteellä ja aseta se linssikoteloon, jossa on uutta puhdistusnestettä.

piilolinssien-puhdistus-hoito-ja-kasittely-silma

Linssit säilytetään kotelossa seuraavaan käyttökertaan asti. Riippuu piilolinssistä ja liuoksesta, kauanko linssin tulisi vähintään olla kotelossa ennen kuin se on puhdistunut tarpeeksi. Kun otat linssin taas käyttöön, huuhtele se kunnolla piilolinssinesteellä. Useimmissa hoitonesteissä on päivämäärä, johon mennessä ne tulee käyttää avaamisen jälkeen. Tätä päivämäärää, kuten myös linssien omaa käyttöikää, on syytä noudattaa.

Piilolinssien käsittelyn muistilista

  • Käsittele piilolinssejä aina puhtailla käsillä
  • Noudata piilolinssien omia hoito-ohjeita
  • Puhdista piilolinssit säännöllisesti niille tarkoitetulla puhdistusnesteellä
  • Noudata puhdistusnesteen ja piilolinssien käyttöaikoja
  • Älä sekoita oikean ja vasemman silmän linssejä keskenään bakteerien välttämiseksi
  • Älä käytä rikkoutunutta piilolinssiä
  • Kertakäyttölinssit heitetään käytön jälkeen suoraan pois